Kötetek

Katona József Álmos és Maleczki József
2016

A pontos fogalmazás nehézségeivel mindenkinek meg kell küzdeni, ha azt tűzi ki céljául, hogy hallgatója még véletlenül se érthessen mást mondandójából, mint amit ő ki akart vele fejezni. Különösen nagy jelentősége van ennek a jogi szövegek megfogalmazásában. Ki ne találkozott volna olyan esettel, hogy ugyanazt a jogszabályt két jogértelmező munkakörben dolgozó másféleképp értelmezte, magyarázta és másféle döntést hozott annak alapján? A kötet ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik.

Z. Karvalics László
2016

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet támogatásával a Szegedi Tudományegyetem munkacsoportja Z. Karvalics László vezetésével elkészítette a kortárs információs kultúra szókalauzát Informatórium címmel. A lexikonok és értelmező szótárak funkcióit egyesítő szógyűjtemény 250 minitanulmány-értékű szócikket tartalmaz az információs kultúra világából.

Maleczki József
2014

Gyorsul a műszaki és technológiai fejlődés, végeláthatatlanul terebélyesedik az oktatandó ismeretek halmaza, egyre gyorsuló ütemben változik át körülöttünk a világ, és egyre gyorsulva változnak vele együtt az oktatás és nevelés feltételei, körülményei, valamint alanyai és végrehajtói. Az oktatás sebességét felgyorsíthatja a „digitális” oktatási metodika, de vajon meg lehet-e őrizni a világ igényeihez felgyorsított oktatásban annak igen lényeges összetevőjét: a polgári értékek közvetítését? A kötetben olyan előadások szövegét tesszük közzé, melyeknek szerzői az e kérdés megválaszolásához vezető utat keresik.