Ünnepségsorozat az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége fennállásának 25. évfordulóján

2017.05.23
A Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MANYSI) igazgatója, Tóth Attila és munkatársai közül Eőry Vilma, Kocsyné Takács Ildikó, Maleczki József és Szoták Szilvia, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) meghívására részt vett a szövetség 25 éves jubileumi ünnepségén Kézdivásárhelyen, 2017. május 11-e és 14-e között. (http://www.aesz.ro/magyarnyelvnapjai/)

 

A magyar nyelv napjainak megnyitó ünnepségén Péntek János professzor, az AESZ elnöke – a magyar nyelvtudomány fáradhatatlan erdélyi nagykövete – mondott megnyitó beszédet. Ezt követően Tóth Attila igazgató köszöntőjében példaértékűnek nevezte az AESZ elmúlt 25 év során végzett munkáját, mindazt, amit a szövetség Péntek János professzor úr vezetésével az anyanyelvi ismeretterjesztés, az oktatás, a nyelvi továbbképzések, a nyelv- és beszédművelés, az egész erdélyi anyanyelvi mozgalom érdekében tett és tesz. Az igazgató kiemelte, a magyar nyelv fennmaradásának legfontosabb biztosítéka a bölcsődétől az egyetemig megvalósuló magyar nyelvű közoktatás és az élet minden színterén megnyilvánulható magyar nyelvűség. A házigazdák és a vendégek köszöntői után a résztvevők ünnepi műsort láthattak, ekkor adták át a Sütő András Nyelvőrzési Díjat.

A délutáni ünnepi konferencia, A reformáció hatása és jelentősége Erdély magyar nyelvűségében előadásai a reformáció évfordulóján emlékeztek és értékeltek, illetve a reformációval kapcsolatos programok zajlottak, mint pl. a Vizsolyi Biblia 425 éve c. kiállítás.

13-án a diákok számára a fő program a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő volt. A többi résztvevő a Zágont (Mikes Kelemen) és Csomakőröst (Kőrösi Csoma Sándor) érintő kiránduláson vett részt. Az esti díszvacsora és az összes többi program is lehetőséget kínált arra, hogy együtt ünnepelhessünk az erdélyi kollégákkal és meghívott vendégeikkel, meghallgathassuk egymást közös feladatainkról, tervezhessük az együttműködés lehetséges közös formáit.

Az utolsó napi záróünnepségen kiosztották a diákoknak az anyanyelvi verseny díjait. Valójában ők voltak a rendezvénysorozat főszereplői, ők, akik reményeink szerint részvételükkel, tudásuk megmérettetésével járulnak hozzá legfőbb célunkhoz, a magyar nyelv megmaradásához.