Czuczor Gergely-filmbemutatók

2016.12.20
A Czuczor Gergely-ünnepségsorozat megkoronázásaként Pozsgai Zsolt Szabadonczok címet viselő kisjátékfilmjét és Buglya Sándor: Körülvesznek dalok, versek című dokumentumfilmjét mutatták be a Művészetek Palotájában 2016. december 8-án este.

A kisjátékfilmben Czuczor Gergelynek és Vörösmarty Mihálynak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni, rövid ideig tartó, közös bujdosását örökíti meg Pozsgai Zsolt filmrendező. Czuczor Riadó című verse miatt kényszerült bujkálni, Vörösmarty szintén politikai ok miatt volt kénytelen menekülni, ugyanis 1849 áprilisában aláírta A radikál párt programja című okmányt, az pedig Magyarország függetlenségét indítványozta. 

Buglya Sándor dokumentumfilmjében a főleg A magyar nyelv szótáráról ismert tudós, bencés tanár sokoldalú egyéniségét, irodalmi, népdalgyűjtői, népdalírói és tanári munkásságát járja körül. A Czuczor-életművet többek között Szörényi László irodalomtörténész, Mázi Béla, az akadémiai könyvtár könyvtárosa, a Czuczor-kéziratok szakértője, Balázs Géza nyelvész, Eőry Vilma főiskolai tanár, a Czuczor-ünnepségsorozat szakmai tanácsadója, Horvát Dori Tamás perjel, valamint Baksa Péter tanár mutatják be. A filmben Szvorák Katalin népdalénekes népdallá vált verseket énekel Czuczor Gergelytől, néptáncgyűjtői munkásságát pedig Korzenszky Tamás néptánckutató mutatja be, naplójából pedig Kaszás Gergő színművész olvas fel részleteket. Megszólal a filmben két polgármester is: Czuczor Mária, Czuczor szülőhelyének, Andódnak a polgármestere, valamint Stubendek László, a szlovákiai Komárom polgármestere. A forgatókönyvet Móser Zoltán készítette. Mindkét film elkészülését a Magyar Nyelvstratégiai Intézet finanszírozta.  

A filmvetítés után osztották ki az országos Czuczor Gergely-esszéíró verseny díjait. A pályázatot a győri Bencés Gimnázium hirdette meg középiskolások számára. Több kategóriában is értékelték a beérkezett pályaműveket. A díjakat Tóth Konstantin OSB, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium igazgatója adta át. A díjazottak listája az alábbi niknek olvasható: http://czuczor.hu/esemenyek/a-czuczor-sszepalyazat-dijkiosztoja

A filmbemutatókról az M1 híradó 2016. 12. 08-i műsorában ment le rövid riport Eőry Vilmával. A bejátszás 14 perc 34 másodpercnél indul.

Az M5 Kulturális Híradója a 2016. 12. 09-i műsorában foglakozott a filmbemutatókkal a rendezőkkel készített kétperces összefoglalóban. A bejátszás 4 perc 21 másodpercnél indul.

A Felvidék.ma honlap cikke itt érhető el az eseményről.