Termini 15 – 15 éve a magyar nyelv szolgálatában

2016.11.07
„Az anyanyelv megőrzésének lehetőségei a magyar nyelvterület peremén” címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat, a Glotta Nyelvi Intézet és az eszéki Strossmayer Tudományegyetem, 2016. október 21-én Eszéken.

A rendezvényen köszöntőt mondott Kocsis Károly akadémikus, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, Farkaš Loretana, a Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Lábadi Zsombor, a Strossmayer Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője, Szoták Szilvia (MANYSI), a Termini Egyesület elnöke és Dr. Lehocki-Samardzic Anna, a Glotta Nyelvi Intézet elnöke.


A Termini másfél évtizede címmel Péntek János kolozsvári professzor méltatta a kutatóhálózat eddigi eredményeit, különös tekintettel a Termini magyar–magyar szótár fejlesztésére, a határtalanítási programra, a nyelvi jogi és az oktatáskutatási programokra.


Délután a Horvátországi Magyar Pedagógusok Szövetségével közösen szerveztek kerekasztal-beszélgetést Nyelvi revitalizáció és az anyanyelv megőrzésének lehetőségei a szórványterületeken címmel.
Vitaindítót mondott: Kolláth Anna, Eőry Vilma (MANYSI), Péntek János, Lanstyák István, Nádor Orsolya, Szoták Szilvia, Vukov Raffai Éva, Tolcsvai Nagy Gábor és Lehocki-Samardžić Anna.


A rendezvényt dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára zárta. Zárszavában elmondta, hogy a nyelv megtartásának központi kérdése az oktatás, ami az egyén és a kisebbségi közösségek, valamint egy nemzet számára is a legfontosabb kitörési esély. 


További információ: http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/kozigazgatasi-allamtitkar/hirek/az-anyanyelv-megorzesenek-lehetosegei-a-magyar-nyelvterulet-peremen

Sajtómegjelenés: http://www.breuerpress.com/2016/10/21/az-anyanyelv-megorzesenek-lehetosegei-a-magyar-nyelvterulet-peremen/

http://os.mti.hu/hirek/121365/os-a_miniszterelnokseg_kozlemenye-2_resz

http://www.wherevent.com/detail/Magyar-Nyelv-es-Termini-konferencia