A Czuczor-évforduló őszi rendezvényei

2016.08.29
A Czuczor Gergely halálának 150. évfordulójára a Magyar Nyelvstratégiai Intézet által szervezett rendezvénysorozat ősszel folytatódik.

Szeptember 1-jén Győrben a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium a Manysival közösen Czuczor Gergely költői, nyelvészi munkásságáról és az ezzel kapcsolatos nyelvi, nyelvészeti kérdésekről szóló tudományosismeret-terjesztő konferenciát rendez a gimnázium tanulóinak és a bencés közösségnek. A bencés gimnázium más győri középiskolákból is meghív tanulókat és tanárokat erre a konferenciára, melynek kiemelt célja, hogy a középiskolás diákok számára közérthető módon mutassa be Czuczor kapcsán a nyelveredet és néperedet kérdéskörét, a nyelvrokonsági kutatások „nemzeti romantikus” felfogását is, valamint a nyelveredet  politikai felhasználásának problematikáját.


Szeptember 8-án délután a Manysi és a Nemzeti Örökség Intézete koszorúzási ünnepséget rendez Czuczor Gergely sírjánál a  Kerepesi temetőben. Az akkorra megújuló síremléknél tartott koszorúzási ünnepségen emlékbeszédek hangzanak el, és diákok adnak majd elő Czuczor-verseket és népdalokat.


Szeptember 9-én reggel kezdődik egy Czuczor Gergely munkásságáról szóló egész napos tudományos, szakmai konferencia. Elsősorban nyelvész szakemberek adnak elő Czuczor nyelvészeti munkásságáról, különösen a Fogarasi Jánossal közösen készített, első értelmező nagyszótárunkról, A magyar nyelv szótáráról, , ennek jelentőségéről, szóelemzéseiről, szófejtéseiről. És bár a konferencia nem szándékozik „rendet tenni“ a „Czuczor-kérdésben“, bizonyára kínál majd támpontokat a tisztábban látáshoz. Ezenkívül szó lesz Czuczor költői, népdal- és néptáncgyűjtő tevékenységének jelentőségéről is. Ebédszünetben a konferencia szervezői sajtótájékoztatót tartanak.


Novemberben lesznek az évforduló budapesti ünnepi rendezvényei. 14-én a Pesti Vigadóban a Czuczor-gálán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adja elő Körülvesznek engem a dalok címmel Zsuráfszky Zoltánnak a Czuczor Gergely eddig feltáratlan népdal- és néptáncgyűjtései alapján ez alkalomra készített táncjátékát. Az előadást a meghívottakon kívül megnézhetik azok is, akik jegyet  váltanak rá.


A zárórendezvényre november 26-án a tervek szerint az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül majd sor. Itt mutatják be a Pozsgai Zsolt Czuczor-drámája, a „Szabadoncok“ alapján készült játékfilmet, valamint a Czuczor-antológiát, amely a szerző eddig nyomtatásban megjelent és meg nem jelent műveiből tartalmaz válogatást.