A Magyar Nyelvstratégiai Intézet Czuczor Gergely-ünnepségsorozatot hirdet

2016.04.04
Czuczor Gergely-ünnepségsorozatot hirdet a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, valamint a győri Szent Mór Bencés Perjelség és a Perjelség fenntartásában működő Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium.

2016-ban Czuczor Gergely-ünnepségsorozatot hirdet a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MANYSI), valamint a győri Szent Mór Bencés Perjelség és a fenntartásában működő Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium a 150 éve elhunyt író, költő, népdal- és néptáncgyűjtő, nyelvtudós bencés szerzetes emlékére.


2016. március 11-én volt a Czuczor Gergely-ünnepségsorozat megnyitója a róla elnevezett bencés gimnáziumban. A 2017. február 4-én záruló rendezvénysorozat eseményei között többek között koszorúzások, emlékkonferenciák, rendhagyó történelmi film- és dokumentumfilm-bemutatók, emlékkiállítás és fiataloknak meghirdetett szavalóverseny szerepel.


A programsorozat ünnepélyes keretek közt nyílt meg Győrött a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium dísztermében 2016. március 11-én színdarabbal, néptánccal, népdalénekléssel és szavalattal.

Beszámolót a Czuczor Gergely-ünnepségsorozat győri gimnáziumi megnyitásáról a Győrplusz TV-ben láthatnak az alábbi linken: http://tv.gyorplusz.hu/cikk/elindult-a-czuczor-emlekev.html

Az MTV1 március 20-i adásában a Katolikus Krónika is beszámolt a Czuczor Gergely ünnepségsorozat megnyitójáról. Az alábbi linken nézhetik meg a tudósítást 20:58-tól: http://www.mediaklikk.hu/video/katolikus-kronika-2016-03-20-i-adas/

A Czuczor Gergely-ünnepségsorozat sajtónyilvános kezdete Kufstein várában volt.  A koszorúzási ünnepségen a szervező intézmények képviselőin és a gimnázium diákjain kívül részt vettek politikusok és diplomaták is. A köszöntőbeszédek után a diákok műsort adtak: felvidéki palóc, valamint székely nyelvjárásban elmondott versekkel, népdalénekléssel, koszorúzással tisztelegnek a nagy nyelvtudós, népdalgyűjtő és költő emlékének. Ezt követően a MANYSI és a gimnázium küldöttsége megkoszorúzta Czuczor Gergely emléktábláját az egykori várbörtönben, ahol a papköltő több éven át raboskodott.


A március 15-i kufsteini ünnepségről az alábbi linken lehet olvasni és nézni képes, illetve szöveges beszámolót: http://www.czuczor.hu/esemenyek/koszoruzas-kufstein-varaban


Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.976184909139994.1073741936.110342029057624&type=3


videó: https://video-vie1-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xlf1/v/t42.1790-2/12863488_1672509203014408_1719789060_n.mp4?efg=eyJybHIiOjQ3MywicmxhIjoxMzcwLCJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6InYzXzQyNl9jcmZfMjNfbWFpbl8zLjBfc2QifQ%3D%3D&rl=473&vabr=263&oh=23b81060e976a938630b47a0974ccda4&oe=56E96535

Az osztrák sajtó is megörökítette az eseményt. Az alábbi linken olvasható németül a cikk: http:// http://www.meinbezirk.at/kufstein/lokales/gedenken-an-ungarischen-moench-im- kaiserturm-d1682647.html

A 19. századi tudomány és kultúra e jelentős alakjára való nyilvános emlékezés éppen azért kezdődött Kufsteinben, mert történelmünkben ennek a börtönnek különös szerepe volt.  A mai magyar társadalom azonban szinte semmit sem tud a tudós bencés paptanárról, „akinek csak a ruhája fekete, de a lelke fehér”, ahogy a korábban ugyancsak itt raboskodott Kazinczy Ferenc mondta róla.


Közös tanulmányutat szervez a gimnázium és a MANYSI 2016 júniusában pedagógusoknak és öregdiákoknak a Felvidékre, Czuczor Gergely és a bencések nyomában. A tanulmányút állomásai: Észak-Komárom, Érsekújvár (Czuczor Gergely Alapiskola), Andód (Czuczor Gergely szülőfaluja), Deáki (a Halotti beszéd és könyörgés keletkezési helye), Nyitra (Czuczor Gergely tanulmányainak egyik helyszíne), Modor (az első magyarországi bencés iskola emlékei a 17. századból).


Czuczor Gergely élete és munkássága az egész Kárpát-medence magyarságának ügye, így a jubileum kiemelkedő rendezvényeit tíz határon kívüli helyszínre is elviszik a szervezők: Pozsonyba, Kassára, Beregszászba, Kolozsvárra, Csíkszeredába, Újvidékre, Szabadkára, Mariborba, Eszékre és Alsóőrre.


2016. június 13-án tematikus napot tartanak Győrött Czuczor Gergelyről és más tudós győri bencések munkásságáról. Az alkalmat a Czuczor Gergely életéről és munkásságáról készített dokumentumfilm levetítésével nyitják meg. Ezután a diákok több témában hallhatnak előadásokat. Június 14-én Pinnyéden pedig Bencés kertészkedés címmel tartanak foglalkozást a gimnázium diákjainak.


2016. június 27. és július 2. között szlovákiai kerékpártúrát szervez diákjainak a gimnázium Czuczor Gergely és más bencések felvidéki emlékeihez a következő településekre: Galánta, Nagyszombat, Modor, Vágsziklás, Garamszentbenedek, Szimő, Andód, Érsekújvár, Komárom. A diákok felkeresik Deáki egykori bencés apátsági templomát, a Halotti beszéd keletkezési helyét, ahol felcsendül a Halotti beszéd énekelt változata is.


2016. szeptember 1-jén tudományos ismeretterjesztő konferenciát tartanak a magyar nyelvről és Czuczor Gergely költői, nyelvészi munkásságáról a bencés közösségnek és a győri gimnázium tanulóinak. A konferencia kiemelt célja, hogy a középiskolások megismerhessék a nyelv- és a néperedetnek, illetve a nyelvrokonság nemzeti romantikus felfogásának és politikai felhasználásának kérdéseit.


Szeptember 10-én a győri gimnázium és a MANYSI egész napos tudományos konferenciát szervez Czuczor Gergely, tudós szerzetes tanár munkásságáról, különösen értelmező szótáráról, népdal- és néptáncgyűjtéséről a bencés gimnázium öregdiákjainak, a szakmai és az érdeklődő, elsősorban győri közönségnek.


Novemberben rendezik meg a Pesti Vigadóban a Czuczor-gálaestet. A győri bencés gimnázium fiúkórusa, a Collegium Musicum Jaurinense Régizene Egyesület a Szent Benedek-rend gregorián liturgikus énekeiből ad elő. Ezt követően a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Czuczor Gergely eddig feltáratlan népdal- és néptáncgyűjtéseiből ad elő válogatást. A gimnázium által meghirdetett irodalmi és történelmi versenyek, pályázatok díjkiosztója után Pozsgai Zsolt Szabadoncok című játékfilmjét is levetítik, amely Czuczor Gergely életének egy epizódját dolgozza fel.


A Czuczor-ünnepségsorozat zárásaként decemberben a diákok számára műhelybeszélgetést szerveznek anyaországi és felvidéki fiatal szakemberek részvételével. A beszélgetésen szó lesz Czuczor Gergely életéről, illetve a nemzeti ébredésről, a nemzeti mozgalmakról, az anyanyelvről, a szomszédos államok nemzetépítéséről, a magyar nyelv helyzetéről a Felvidéken és más határon túli régiókban napjainkban stb. A rendezvény Czuczor Gergely és Jedlik Ányos közös szobrának megkoszorúzásával zárul.


2017. február 4-én, az V. győri bencés bálon mutatják be a Czuczor Gergely-évkönyvet, és ott adják át a Győr város középiskolásai számára kiírt irodalmi és történelmi pályázatok díjait is.
A rendezvények szakmai és tudományos hátterét Eőry Vilma, az MTA Nyelvtudományi Intézetének nyugalmazott tudományos főmunkatársa szervezi meg.


Közreműködők:
Andód község (Andovce)
Selye János Gimnázium (az észak-komáromi bencés gimnázium jogutódja)
Anyanyelvápolók Szövetsége
Magyar Művészeti Akadémia