A Magyar Nyelvstratégiai Intézet kiemelt céljai közé tartozik a magyar nyelv gazdagságának minél szélesebb körben való megismertetése, és ezen keresztül anyanyelvünk tekintélyének erősítése. Az Intézet e törekvés jegyében hirdette meg pedagógusok számára a Sokszínű utazás a magyar nyelv világában tankönyv nélkül, gyermekeknek, fiataloknak pedig a Kép a nyelvben, nyelv a képekben pályázatot.

A beérkezett pályamunkák értékelését követően, 2017. november 10-én megtartott díjátadónak, valamint a pályamunkák kiállításának a budapesti Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria adott otthont. A termet megtöltő pályázók és érdeklődők részvételével lezajlott eseményen Strausz Péter, az Intézet főosztályvezetője mondott köszöntőt, majd utána Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész nyitotta meg a tanulók pályamunkáit bemutató tárlatot, és értékelte a műveket. Ezt követte a diákoknak és a pedagógusoknak szánt díjak és oklevelek ünnepélyes átadása, majd irodalmi kerekasztallal folytatódott az esemény. Az Arany János-emlékév által is inspirált beszélgetés résztvevői: Molnár Krisztina Rita költő, író, Sipos Lajos irodalomtörténész professzor és Zalán Tibor költő, író a régi kávéházi hangulatot idézték meg a galéria falai közé.

Ezután a nyertes pedagógusok előadásai következtek; alkalmuk nyílt tervezett projektjeik részletes bemutatására. Az ünnepség a pályázat szervezőinek, Sz. Hegedűs Ritának és Szerecz Györgynek a zárszavával ért véget.