Rendezvény-összefoglalók

Itt olvashatnak összefoglaló írásokat olyan eseményekről, rendezvényekről, amelyek már korábban lezajlottak.

2019. január 22-én délután a Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti székházának nagyterme zsúfolásig telt ünneplőkkel. A Himnusz közös eléneklése, majd Juhász Judit elnök (Anyanyelvápolók Szövetsége) bensőséges hangú köszöntője után Tóth Zsófia, a Magyar Katolikus Rádió bemondója szólította ki a szereplőket.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MANYSI) 2018. december 13-án Czuczor–Fogarasi-tanácskozást szervezett A magyar nyelv szótára pótkötete, a Toldalék megjelentetésének alkalmából.

Jelentősen javulhat hazánk és anyanyelvünk pozíciója az európai többnyelvű digitális környezetben, ha az Európai Nyelvi Erőforrások által az uniós tagállamok közigazgatási szervei számára kifejlesztett eTranslation nevű automata fordító szolgáltatás elterjed a magyar közigazgatási szerveknél.

A 2018-ban Magyar Tudomány Ünnepének jeligéje a Határtalan tudomány. November 9-én a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat e rendezvénysorozat jegyében A határtalan magyar nyelv címmel rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felolvasótermében.

2018. augusztus 17-én 11 órakor Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumának nagytermében tartott előadást intézetünk munkatársa, H. Tóth Tibor.

Az alábbiakban közöljük Schütz Brúnónak, a szombathelyi Bolyai Gimnázium tanulójának az írását a Stílus, norma, helyesség című előadásról, melyet intézetünk munkatársa, H. Tóth Tibor tartott 2018. június 19-én 14 órától Kislődön, a Séta (Sajtó és Tanulás) táborban.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet 2018. június 14-én a nyelvművelés ügyében kerekasztal-beszélgetést tartott. Az eszmecserén arról volt szó, hogy miképpen lehetne a magyar nyelvművelés folyamatosságát fenntartani és tekintélyét helyreállítani.

2018. június 12-én szakmai vitanapot tartottunk az intézetben munkatársunknak, Maleczki Józsefnek a magyar médianyelvben leggyakoribb anglicizmusokról írt dolgozatáról.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet május 16-án egy-egy külhoni magyar nyelvű rádió szerkesztőségének küldöttjével folytatott kerekasztal-beszélgetést.

Idén május 18-a és 22-e között tartották a csíksomlyói búcsút, a székelyek fogadalmi zarándoklatát, melyet 1567 óta rendeznek meg.

2018. május 10. és 13. között rendezte meg az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőt a Magyar Nyelv Napjai keretében Nagybányán.

Bemutatták Szécsi József A héber nyelv revitalizációja című kötetét 2018. május 2-án a Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum utca 7.).

Bemutatták a Termini Kutatóhálózat elmúlt egy évben megjelent köteteit 2018. április 13-án, pénteken az MTA Könyvtárában. A rendezvényen részletesen szó esett a Tudományköziség és magyarságtudomány a nyelvi dimenziók tükrében, a Szélrózsa, az Őrvidéki házinevek, a Nyelvek és nyelvváltozatok térben és időben, valamint A magyar nyelv jelene és jövője című kötetekről.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MANYSI) 2018. március 9-én Terminológiastratégiai kihívások a magyar nyelvterületen címmel szervezett konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetemmel (KRE), a Magyar Nyelv Terminológia Tanácsával és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt-vel (OFFI) közösen. A rendezvényre a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjában került sor.

A magyar nyelv jelene és jövője címmel a magyar nyelv és a magyar nyelvközösség ezredfordulós helyzetét bemutató, tudományos kutatásokon alapuló kötet jelent meg a Gondolat Kiadó gondozásában. 

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet 2018. február 26-án tartotta az év első Tanácsadó Testületi Ülését.

A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke és Terminológiai Kutatócsoportja (TERMIK), valamint A Magyar Nyelv Terminológiai Tanácsa (MaTT) 2018. február 8-án rendezte meg a Terminológiai csütörtök V. Szakmai nap és öregdiák-találkozó: A terminológia szak eredményei – előkészületek a szak újraindulására című rendezvényét a KRE BTK Reviczky utcai épületében. 

2018. február 15-én szimpóziumot rendeztek a Debreceni Akadémiai Bizottság épületében A honfoglalók származása genetikai és nyelvészeti adatok alapján címmel.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet 2018. január 25-én Kerekasztal-beszélgetést szervezett a rovásírásról az MTA Könyvtár és Információs Központban.

Gazdaság és szaknyelv címmel rendezett konferenciát a Magyar Nyelvstratégiai Intézet 2018. január 18-án a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjában.