Helyszín:
Óbudai Egyetem, Pauli konferenciaterem
Cím:
1034 Budapest, Bécsi út 96/B, F09
Dátum:
2017.03.06.
Szervezők:
Bakonyi Géza Alapítvány, Neumann János Társaság E-hétköznapok szakosztály, Óbudai Egyetem EKIK Digitális Kultúra és Humán Technológia Központ

A könyvet bemutatja: Egervári Dóra (PhD, Pécsi Tudományegyetem). 

A szerzővel folytatott pódiumbeszélgetés az információs kultúra nyelvi, kulturális, társadalom-elméleti és aktuális-közéleti kérdéseivel foglalkozik. Résztvevők: Bódi Zoltán (PhD, Magyar Nyelvstratégiai Intézet), Mikulás Gábor (PhD, Magyar Infobrókerek Egyesülete), Molnár Szilárd (Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács) és Rab Árpád (PhD, Óbudai Egyetem EKIK Digitális Kultúra és Humán Technológia Központ).

Szervezők: Bakonyi Géza Alapítvány, Neumann János Társaság E-hétköznapok szakosztály, Óbudai Egyetem EKIK Digitális Kultúra és Humán Technológia Központ.

Partnerek: Magyar Nyelvstratégiai Intézet, Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács

A könyv bolti ára 4990 forint, a helyszínen 3500 forintért vásárolható meg.

 

Z. Karvalics László Informato​rium

Könyvismertető  

Korunk talán legismertebb, leginkább le- és megterhelt fogalma az információ nem ismer kegyelmet: most már szinte naponta bukkanhatunk új, az információ valamelyik alakváltozatát magába foglaló kifejezésekre, amelyek születésük után rögtön a helyüket keresik egy (nyelvi szempontból) szinte fénysebességgel bővülő szóuniverzumban. És sokszor még így is szinte lehetetlen követni azt, ahogyan a valóság átalakul, ahogyan egy új szóból azonnal szóbokrok nőnek ki.  A használat azonban gyakorta ingadozó, esetleges, következetlen, teret enged egyéni értelmezéseknek, egyidejűleg sok alternatív változattal is találkozhatunk. A jelentések ismeretének és tisztázásának egyszerre van tétje a hétköznapjainkban (hiszen azokat egy mind meghatározóbb információs környezetben éljük), az érintett szakmavilágokban és tudományterületeken is, hiszen magasabb szintű elmélet és megfelelő gyakorlat nehezen képzelhető el a kulcskifejezésekre vonatkozó közös képzetek és az azokra épülő koordináció nélkül. S miközben 250 szócikk révén az információban gazdag valóságban kalandozunk, árnyékként szegődik mellénk útitársnak a nyelv is. Hiszen az információ világa mellett magát a nyelvet is tanulmányozzuk. Képet kapunk arról, hogyan „tanul”, hogyan „alkalmazkodik”, milyen megoldásokkal segíti a megismerést. Informatoriumunk, ez a sajátos szó-kalauz számos bejárási utat kínál közismert és ritkábban használt kifejezésekhez: akit érint és érdekel az információ világa, szellemi kalandozásaihoz mostantól egy formabontó, de rendkívül hasznos kézikönyvet vehet a kezébe. A 250 szócikk már a Weben is elérhető, ahol javítások, kiegészítések, hozzászólások szakmai viták sodrában újabb és újabb kifejezésekről készülnek majd leírások.