2017. október 31-étől az Országgyűlés határozat formájában is támogatja azt az európai polgári indítványt, amelynek középpontjában az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme áll.

Az Országgyűlés üdvözölte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) polgári bizottságának javaslatát, amely a „Minority SafePack – Egymillió aláírás az  európai sokszínűségért” nevet kapta. Ezt a kezdeményezést az Európai Bizottságnak nyújtották be, és célja „az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme, továbbá a földrészünk nyelvi és kulturális sokféleségének megőrzésére vonatkozó uniós jogszabályi háttér megalkotása”. Az említett jogalkotási folyamat elsősorban a következő szakpolitikai területeket érintené: a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, valamint a regionális (állami) támogatás.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet egyetért az indítvánnyal, mert az Európai Unió egyik alaptétele, a nyelvi és kulturális sokszínűség, csak akkor érhető el és őrizhető meg, ha az őshonos európai nemzetiségek jogai, azon belül pedig nyelvi jogai biztosítottak. Csakúgy, mint az Országgyűlés, Intézetünk is bátorítja magyarországi és külhoni magyarokat, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést.

Ezt ezen a linken tehetik meg.

A kezdeményezésről részletesebben itt tájékozódhatnak.