November 13-án A magyar nyelv napja alkalmából munkatársunkat, H. Tóth Tibor osztályvezetőt az Anyanyelvápolók Szövetsége Lőrincze-díjjal tüntette ki.

H. Tóth Tibort a magyar nyelv védelmének ügye és a nyelvhasználat minőségének javítása iránti elkötelezettsége indította arra, hogy 2017 szeptemberében megkezdje munkáját a Magyar Nyelvstratégiai Intézetben.

Munkatársunk gyakorlati nyelvművelőként is jelentős múltra tekinthet vissza: nemcsak a mindennapi tanári munkában igyekezett érvényesíteni a színvonalas nyelvhasználat követelményeit, hanem az ismeretterjesztésben is tevékenyen részt vett országjáró előadásaival. Nyelvművelő írásai mellett rendszeresen szerepel a rádióban, a Magyar Katolikus Rádió Nyelvédesanyánk című műsorában kéthetente hangzanak fel nyelvművelő jegyzetei, s ő állítja össze a rádió irodalmi és nyelvi játékait is. Ugyanennek a rádiónak a Szóról – szóval című műsorában is jelen van nyelvművelő írásaival. 2014-ben Nyelvi változások az ezredfordulón címmel jelent meg kötete a Gondolat Kiadónál: ebben a nyelvi viselkedés és a nyelvhasználat területén tapasztalható meghatározó változásokat vette szemügyre. 2016-ban újabb kötete látott napvilágot, a Nyelvhelyességi kisokos; a könyvet Buvári Mártával közösen írták.

Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársunkat kitüntették. Sok erőt és jó egészséget kívánunk neki ahhoz, hogy folytatni tudja munkáját, a magyar nyelv ügyéért tett erőfeszítéseit.

 

Letölthető anyagok

H. Tóth Tibor méltatása