Hírek

Itt olvashatók az Intézethez, a magyar nyelv ügyéhez kapcsolódó általános hírek.

Megjelent nyomtatásban Az anyanyelvi oktatás joga. Közép-európai hagyományok és Kárpátalja példája című kiadvány, melyet február 5-én mutattak be Kijevben, az Ukrinform sajtóközpontjában.

2019. január 16-án 10 órai kezdettel mutatták be A magyar nyelv nagyszótárának VII. kötetét az MTA Nyelvtudományi Intézetének előadótermében.

Sok tudományág foglalkozott a magyarság eredetével, de ezek eddig elbeszéltek egymás mellett. A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges – mondta a Demokratának dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője.

Néhány napja több előadást hallhattam a Kárpát-medencei magyar nyelvjárások helyzetéről, a szükséges és lehetséges tennivalókról a Magyar Nyelvstratégiai Intézet konferenciáján. Szükséges tennivalókról persze csak azok gondolkodhatnak, akik a nyelvjárásokat, a nyelvnek e társadalomtörténeti beágyazottságú területi változatait értéknek tekintik, ezért nem nézhetik szenvtelenül elmúlásukat. Magam félig palóc létem okán s még ezer más okból sem tartozom sem az érdektelenek, sem a szakma szenvtelenjei közé.

Raátz Judit nyelvész, egyetemi tanár és Hódi Éva vajdasági pedagógus vehette át ma a magyar nyelv ápolásáért járó Magyar Nyelvőr Díjakat az Országházban.

November 13-án A magyar nyelv napja alkalmából munkatársunkat, H. Tóth Tibor osztályvezetőt az Anyanyelvápolók Szövetsége Lőrincze-díjjal tüntette ki.

2011-ben az Országgyűlés (az Anyanyelvápolók Szövetségének kezdeményezése nyomán) A magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át. 1844-ben ezen a napon lett (törvényi szinten is) az ország hivatalos nyelvévé a magyar.

Intézetünk 2018 májusában kerekasztal-beszélgetést tartott néhány magyar nyelvű, határon kívüli rádióadó szerkesztőivel. Ezen Tóth Attila igazgató úr felkínálta a résztvevőknek a Magyar Nyelvstratégiai Intézettel való együttműködés lehetőségét. Ezzel eddig a Szabadkai Rádió (Pannon RTV) szerkesztősége élt, így együttműködési szerződés keretén belül a szabadkaiak tudósítói helyet létesíthettek a magyar nyelvterület legdélibb pontján, egy magyar nyelvi szigeten, Székelykevén.

Minden évben október 5-e a pedagógusok világnapja, azoké az embereké, akik a jövő magyarságának oktatását, nevelését végzik.

2018. szeptember 19-én megjelent az ELTE Régi Magyar Irodalom Tanszéke által kiadott Digitális Bölcsészet című folyóirat első száma.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet könyvjutalmak és nyomtatási költségek fedezésével támogatta a Körösfői Kós Károly Iskolát.

2018. június 19-én 14 órától a kislődi Sobri Jóska Kalandparkban intézetünk munkatársa, H. Tóth Tibor tartott előadást és gyakorlati foglalkozást középiskolás fiataloknak a médianyelv és az anyanyelvhasználat színvonalának fontosságáról Stílus, norma, helyesség címmel.

Ma, azaz június 4-én tartjuk A nemzeti összetartozás napját, amikor szerte az országban és határon túl is megemlékezünk a magyarságon valaha ejtett legnagyobb sebre, és arra az igyekezetre, amely ezt kívánja gyógyítani.

Június első vasárnapja a pedagógusok napja, amelyet Magyarországon már az 1950-es évek óta ünneplünk, és rendszerint ezen a napon adják át az oktatással, pedagógiával kapcsolatos díjakat.

Új tanszékvezetőt választottak az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének élére Lehocki-Samardžić Anna személyében, aki a tanszék megalapítása óta dolgozik ott.

Áprilisban rendezték meg az általános és középiskolások 2018. évi Szép magyar beszéd versenyének (a Kazinczy-versenynek) döntőit. Az általános iskolások „félországos” döntőkön mérték össze tudásukat, beszédképességüket: a Dunától keletre fekvő megyék tanulói Kisújszálláson április 6-a és 8-a között, a dunántúliak Balatonbogláron 12-e és 14-e között.

Vak tyúk is talál szemet címmel öt héten át tartó online vetélkedőt rendeztek a kaposmérői és a kadarkúti általános iskolásoknak, akik a játék révén a szólások és a közmondások világával ismerkedhettek meg alaposabban.

2018. április 13-án, péntek délután 3 órakor mutatták be A moldvai magyar tájnyelv szótárának I/2 és II. kötetét az MTA Könyvtár és Információs Központ II. emeleti konferenciatermében.

Idén 52. alkalommal rendezik meg A magyar nyelv hetét, amelynek megnyitója 2018. április 13-án, pénteken volt Tihanyban, az I. András tér 1. szám alatt.

A szükségesnél is több aláírás gyűlt össze a „Minority SafePack – Egymillió aláírás az  európai sokszínűségért” európai polgári kezdeményezés keretében.