A Magyar Nyelvstratégiai Intézet 2017. október 12-én 14-től 17 óráig tartotta második médiakerekasztal-megbeszélését az intézet Nádor utcai székhelyén.

Az előző, a média nyelvhasználatáról általában szóló beszélgetés után a téma most a következő volt: A rádió és televízió munkatársainak nyelvhasználata és a vele kapcsolatos szükséges és lehetséges teendők.

A fő téma három altémára bomlott: 1. A média hangzása, 2. A „szabad” médiaszövegek elvárható igényszintje, 3. A médiaszakember-képzés és továbbképzés.  Ezekre készültek fel a meghívott tapasztalt médiaszereplők és -szakértők, oktatásszervezők, beszédtanárok, mindenki szakterületének megfelelően. Az egyes altémákban előre meghatározott szempontok szerint egy-egy összefoglaló előadás hangzott el. A további résztvevők véleményüket, javaslataikat az előadások utáni beszélgetésben mondták el.

Kialakulóban van tehát a média nyelvhasználatát és a szükséges teendőket kidolgozó munkacsoport. Ennek eddigi tagjaihoz csatlakozhatnak még a december 7-én a szinkronszövegekről és a hangos média nyelvi műsorairól szóló, valamint a 2018. február elején az írott média nyelvhasználatával foglalkozó kerekasztal-beszélgetések résztvevői közül többen is.