A Magyar Nyelvstratégiai Intézet 2017. június 28-án először szervezett kerekasztal-beszélgetést a média nyelvhasználatának témakörében, a megbeszélést az intézet szakmai tanácsadója, Dr. Eőry Vilma szervezte és vezette.

A beszélgetésben részt vett Dr. Elek Lenke, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének szakosztályelnöke, olvasószerkesztő, főszerkesztő; Haber Ferenc, a Mafilm Audio Kft. alapítója, tiszteletbeli igazgató, projektmenedzser; Korbuly Péter, a Magyar Rádió bemondója, a Montágh Testület tagja; Dr. Lakatos-Báldy Zsuzsanna, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense, a Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesületének elnöke, filmszöveg-fordító; Moszkovics János, a Figyelő hetilap térségpolitikai rovatvezetője, korábban a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorának felelős szerkesztője; Mucsányi János, az MTVA vallási adásainak főszerkesztője; Pach Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Nemzetközi Kapcsolatok Iroda vezetője; Török Annamária, a Kossuth Rádió bemondója; Wacha Imre, nyelvész, főiskolai docens, rádiós beszédtanár, valamint a MANYSI igazgatója és az intézet munkatársai.

A beszélgetés szakemberek segítségével kívánta feltárni a média nyelvhasználatának problémáit, hiányosságait, valamint olyan kitörési lehetőségeket keresett, amelyek integrálhatók a magyar nyelvstratégiába. Az intézet az itt elhangzottakat füzetformátumban megjelenteti, és tervezi a megkezdett szakmai párbeszéd folytatását ugyanebben és más, a nyelvstratégiához kapcsolódó témakörökben is.