Aktualitások

Itt találják a kedves olvasók Intézetünk életéhez és a magyar nyelv ügyéhez kapcsolódó híreket, rendezvényeket csoportosítva.

Megjelent nyomtatásban Az anyanyelvi oktatás joga. Közép-európai hagyományok és Kárpátalja példája című kiadvány, melyet február 5-én mutattak be Kijevben, az Ukrinform sajtóközpontjában.

2019. január 22-én délután a Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti székházának nagyterme zsúfolásig telt ünneplőkkel. A Himnusz közös eléneklése, majd Juhász Judit elnök (Anyanyelvápolók Szövetsége) bensőséges hangú köszöntője után Tóth Zsófia, a Magyar Katolikus Rádió bemondója szólította ki a szereplőket.

2019. január 16-án 10 órai kezdettel mutatták be A magyar nyelv nagyszótárának VII. kötetét az MTA Nyelvtudományi Intézetének előadótermében.

Sok tudományág foglalkozott a magyarság eredetével, de ezek eddig elbeszéltek egymás mellett. A Magyarságkutató Intézet fő célja, hogy a különböző szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges – mondta a Demokratának dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője.

Néhány napja több előadást hallhattam a Kárpát-medencei magyar nyelvjárások helyzetéről, a szükséges és lehetséges tennivalókról a Magyar Nyelvstratégiai Intézet konferenciáján. Szükséges tennivalókról persze csak azok gondolkodhatnak, akik a nyelvjárásokat, a nyelvnek e társadalomtörténeti beágyazottságú területi változatait értéknek tekintik, ezért nem nézhetik szenvtelenül elmúlásukat. Magam félig palóc létem okán s még ezer más okból sem tartozom sem az érdektelenek, sem a szakma szenvtelenjei közé.

Raátz Judit nyelvész, egyetemi tanár és Hódi Éva vajdasági pedagógus vehette át ma a magyar nyelv ápolásáért járó Magyar Nyelvőr Díjakat az Országházban.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MANYSI) 2018. december 13-án Czuczor–Fogarasi-tanácskozást szervezett A magyar nyelv szótára pótkötete, a Toldalék megjelentetésének alkalmából.

November 13-án A magyar nyelv napja alkalmából munkatársunkat, H. Tóth Tibor osztályvezetőt az Anyanyelvápolók Szövetsége Lőrincze-díjjal tüntette ki.

Jelentősen javulhat hazánk és anyanyelvünk pozíciója az európai többnyelvű digitális környezetben, ha az Európai Nyelvi Erőforrások által az uniós tagállamok közigazgatási szervei számára kifejlesztett eTranslation nevű automata fordító szolgáltatás elterjed a magyar közigazgatási szerveknél.

A 2018-ban Magyar Tudomány Ünnepének jeligéje a Határtalan tudomány. November 9-én a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat e rendezvénysorozat jegyében A határtalan magyar nyelv címmel rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felolvasótermében.

2011-ben az Országgyűlés (az Anyanyelvápolók Szövetségének kezdeményezése nyomán) A magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át. 1844-ben ezen a napon lett (törvényi szinten is) az ország hivatalos nyelvévé a magyar.

Műcsarnok, Előadóterem
2018.11.15.
Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, Konferenciaterem
2018.11.21.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a 2018. november 21-én a Magyar Nyelvstratégiai Intézet és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által közösen szervezett műhelykonferenciára, melynek címe: Az anyanyelvi nevelés közös lehetőségei és dilemmái.

Intézetünk 2018 májusában kerekasztal-beszélgetést tartott néhány magyar nyelvű, határon kívüli rádióadó szerkesztőivel. Ezen Tóth Attila igazgató úr felkínálta a résztvevőknek a Magyar Nyelvstratégiai Intézettel való együttműködés lehetőségét. Ezzel eddig a Szabadkai Rádió (Pannon RTV) szerkesztősége élt, így együttműködési szerződés keretén belül a szabadkaiak tudósítói helyet létesíthettek a magyar nyelvterület legdélibb pontján, egy magyar nyelvi szigeten, Székelykevén.

Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsésztudományi Kar
2018.11.29.
ELTE BTK, B épület, 217-es terem
2018.10.19. - 2018.10.20.

2018. október 19-én és 20-án műhelykonferenciát szerveznek a magyartanításról az Eötvös József Collegium Borzsák-termében.

Minden évben október 5-e a pedagógusok világnapja, azoké az embereké, akik a jövő magyarságának oktatását, nevelését végzik.

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, Konferenciaterem
2018.10.04.

2018. szeptember 19-én megjelent az ELTE Régi Magyar Irodalom Tanszéke által kiadott Digitális Bölcsészet című folyóirat első száma.

Mercure Paris 19 Philharmonie
2018.09.20.

Az Európai Bizottság 2015-ben indította el Európai Nyelvi Erőforrás Koordináció (European Language Resource Coordination, ELRC) néven kezdeményezését, melynek célja, hogy 30 európai ország részvételével kidolgozzon egy olyan rendszert, amely hozzájárul az európai nyelvi akadályok lebontásához, valamint elősegíti az egységes európai gazdasági térség működését.